Balukang; palapah daun kalapa/kawung
Baralak/barangbang;daun kalapa nu geus garing dina tangkalna
Bogol; bagian tangkal/cau nu pang handapna (tempat bijilna akar)
Catang; tangkal kai nu geus ngagoler (garing) lantaran runtuh atawa dituar
Iwung; anak awi nu mangrupa boros keneh (sok didahar:diseupan atawa diangeun)
Kalakay; daun nu geus garing (nu geus murag kana taneuh
Kararas; sesebutan husus pikeun daun cau nu geus garing
Koleang; daun nu geus garing, nu ngoleang murag tina tangkalna (samemeh nepi kana taneuh)
Pancar; tangkal awi nu geus garing (sok dipake suluh)
Pangpung; bagian tina tangkal kai, dahan, nu paeh/garing.
Petet; bibit tutuwuhan nu leutik keneh, nu jadi sorangan atawa beunang ngahaja melak
Ruyung/bogor; bagian anu teuas tina tangkal kawung
Sirung; pidahaneun atawa pitangkaleun nu kakara jadi, melentis
Tunggul; bagian tangkal sesa nuar
II. Ngaran-ngaran Pentil
Pentil buah; pakel
Penti jagong; semi
Pentil kalapa;caruluk? (Cengkir, Red)
Pentil kawung; ???
Pentil nangka; tongtolang
III. Ngaran buah ngora jeung sipatna
Buah; pakel; meujeuhna rumangu
Cau;...........; meujeuhna rumegang
Gedang.......; meujeuhna gumading
Hiris;keceprek; meujeuhna rumangu
Jengkol;.........; meujeuhna lumiat
Hui;................; meujeuhna sumagol
Kalapa; dewegan..........meujeuhna lumeho
Nangka; ketewel.............................
Tangkil;................; meujeuhna dumewegan
IV. Ngaran Buah
Buah Asem; kamal
Buah Jambe; jebug
Buah Kawung;caruluk
Buah Kiray; langgoko
Buah teureup; benda
(Nyutat tina Peperenian; Drs. Ahmad Hadi. Spk.)
Tidak ada komentar:
Lebetkeun Komentar Pangersa